fr en

COLLÈGE CHARLES LEMOYNE - CAMPUS LONGUEUIL


The Longueuil campus of the College Charles-Lemoyne consists of two separate major buildings. They were constructed many years apart and had no physical or aesthetic connection.

Joining the buildings created a much needed prestigious main entrance as well as easier access between classes. This new two-level link joins four additional classrooms, a main entrance lobby, stair and offices as well as a teacher’s lounge.

The structural components of this bridge were streamlined to maximize the view through to the greenery of the courtyard beyond. The idea is that the bridge would appear to disappear, exposing the interior of the campus to view from inside and out.

The main entrance pavilion itself is a substantial form  creating stark contrast to the ethereality of the bridge.  The two-storey lobby is warm and inviting with one wood-paneled wall slightly inclined to open the space more at the top and provide a view down from the second floor corridor.

 

  • Client: Collège Charles-Lemoyne
  • Area: 9,741 sq. ft. ( 905 m² )
  • Year of Construction: 2008
  • Cost of Construction: $3M
  • Team Members:

Stephen Rotman

Corinne Thibeault

Peter Shupe

Tomas Diaz

  • General Contractor: Giffels Design and Construction 

 

Photos: Stéphane Brügger